diumenge, 26 de juny del 2016

Darrera etapa del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2016 (25 de juny de 2016)

El dissabte, dia 25 de juny de 2014, els ramats de la família Picas, més de mil set-centes ovelles i cabres, feren el darrer tram del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2016. Es feia així realitat la dita que indica que de Sant Joan a Sant Miquel (29 de setembre) els ramats estan a la zona de pastura d’estiu, a l’alta muntanya pirinenca.

El trajecte (en una marxa especialment ràpida) entre la pleta de l’Avet, a les Viles Grosses de Gombrèn, i el Pla d’Anyella es va fer pel tradicional lloc de pas dels ungulats, de peu rodó, per la carena de les serres de Montgrony i la Moixera.

A la tarda, el ramat ja era instal·lat a les zones de pastura del Pla d’Anyella.

En les setmanes anteriors, les ovelles que hivernant a Sant Martí d’Albars (Lluçanès) i Saderra (Osona), havien fet trams del camí ramader del Lluçanès per anar-se acostant a l’alta muntanya. Aquest trasllat del ramat es fa per aprofitar les herbes de finques de Campdevànol i Montgrony.

El ramat sortint de la pleta de l'Avet, a Viles Grosses (Gombrèn).
Els participants en aquesta activitat, un cop esmorzats amb coca de pastor, cap a les vuit del matí varen començar la forta pujada fins el coll de la Bona (1.890 m alt) des de la pleta de l'Avet, a Viles Grosses (Gombrèn).

Coll de la Bona.
Aquest any la marxa del ramat fou especialment ràpida, molt influïda per un ventet agradable. A les 9 i mitja el ramat ja era al Coll de la Bona, havent fet més de dos quilòmetres. El pas pel coll del Remoló, fou a les 10 del matí, al tercer quilòmetre.

El coll de Remoló era on tradicionalment s'ajuntaven els ramats provinents de Ribes i Ripoll, que també es dirigien al pla d'Anyella. El coll del Remoló té una molt bonica panoràmica sobre els plans de Nevà, una altra de les tradicionals zones de pastura del Ripollès.

Cal dir que aquesta any la qualitat del verd de l’herba de l’alta muntanya va fer que les imatges del ramat evolucionant sobre la catifa verda, fossin d’un alt impacte estètic.

El ramat evolucionant sobre al catifa verda.
A continuació és va fer el cim de Pedra Picada (2.006 m alt) a les 10 i mitja, al quart quilòmetre. El pas per la collada de les Fontetes de Castellar, es va fer a les 11 del matí, al cinquè quilòmetre. Com hem dit una marxa molt accelerada.

Desprès de passar pel serrat del Paravent i pla de Ginebrar, va arribar-se al cim al Moixera (1996 m alt), ja am migdia, quasi al setè quilòmetre. Passada l’una del migdia el ramat ja era a envistes del coll de la Creueta, al desè quilòmetre del recorregut.

El ramat ja era a casa, on passarà els mesos d’estiu.

Dades sobre el recorregut
El camí ramader del Lluçanès entre Viles Grosses i Pla d’Anyella

Viles Grosses, 1.455 m alt
Pleta de l’Avet, 1.575 m alt
Fontetes de Maians, 1.729 m alt
Coll de la Bona, 1.890 m alt
L’Emperadora, 1.961 m alt
Coll del Remoló, 1.869 m alt
Pedra Picada,2.006 m alt
Collet de les Fontetes de Castellar, 1.876 m alt
Serrat del Paravent de l’Amorriadorde Bac, 1.908 m alt
Coll de Costa Borda, 1.879 m alt
Planes del Ginebrar, 1.881 m alt
La Moixera, 1.993 m alt
Cim de la Coma de Migjorn, 1.959 m alt
Pleta Roja, 2.003 m alt
La Creueta, 2.006 m alt
Coll de la Creueta, 1.952 m alt.

A les envistes del coll de la Creueta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada