dimarts, 11 de juny de 2013

Tornen les ovelles al camí ramader del Lluçanès?

Aquest any quatre ramats s’arribaran fins el pla d’Anyella i La Molina seguint, des la terra baixa, el camí ramader del Lluçanès en el seu tram central ripollès. Estem davant un canvi de cicle, de tendència, de recuperació dels camins ramaders?

El ramat dels Picas al Pedró de Sant Antoni d'Alpens (2012).

El proper dissabte i diumenge, dia 15 i 16 de juny de 2013, un ramat d’ovelles de Carles i Jordi Picas Fajula, amb l’ajuda del majoral del Pla d’Anyella Joan Picas Vilalta, tornarà a fer l’antic camí ramader del Lluçanès al Ripollès, sortint del municipi de Sant Martí d’Albars, passant per Alpens i passant per Les Llosses, Gombrèn, Castellar de n'Hug i Toses, fins el pla d’Anyella.

L’any passat va restablir-se la tradició que estableix que en el període que va “de Sant Joan a Sant Miquel”, els animals passin l’estiu a l’alta muntanya ripollesa, on les zones de pastura tenen una llarga tradició. Fins l’any passat feia bastants anys (una vintena) que cap ramat feia sencer tot el camí ramader del Lluçanès al Ripollès.

El camí ramader del Lluçanès és un dels més importants camins ramaders catalans, utilitzat pels ramats transhumants per anar cap a la zones de pastura del Ripollès, alt Berguedà i Cerdanya. L’eix central del camí ramader del Lluçanès anava des dels entorns del monestir de Poblet i Santes Creus, amb ramals des del Garraf, Vallès i Osona, fins les zones de pastura de l’alta muntanya.

 El ramat a Santa Maria de les Llosses (2012)

L’iniciativa endegada l’any passat de fer el camí ramader del Lluçanès en el tram ripollès, va voler ser un acte de reafirmació del valor de la ramaderia transhumant tradicional i dels camins tradicionals, un patrimoni que no sols cal conservar pel seu valor històric sinó per la seva capacitat actual de regeneració d’espais, d’activitats a la muntanya, etc.

Però la notícia important no és tant celebrar-se la segona edició d’una activitat del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, sinó el fet que uns dies desprès, el dia 19 de juny, un ramat propietat d’un pastor jove d’Igualada, Antoni Miranda, que hiverna a Orís, també farà el camí ramader, passant la nit al Pujol de Llentes. Miranda farà aquest estiu de majoral de la jaça de Roc Blanc, a La Molina.

El ramat al Pujol de Llentes (2012)

S’està recuperant la tradició de portar els animals pel camí ramader cap a les zones de pastura estival? El fet és que estem, potser de manera temporal, davant una novetat no anecdòtica. També l’any passat el ramat de Josep Tubau, de can Graugés a Borredà, va pujar fins el pla d’Anyella fent el camí ramader.

L'activitat Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2013 forma part dels cursos d'estiu de la Universitat de Vic i del Campus de Cultura Popular de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i ha estat organitzada pel Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, conjuntament amb la Universitat de Vic i l’Ajuntament de Ripoll, enmarcat com una actuació del Museu Etnogràfic. Es compta amb les aportacions econòmiques del Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona; amb la col·laboració d'ADF Catllar-Montgrony i la Societat de Caçadors de les Llosses; i el suport dels ajuntaments d'Alpens, Les Llosses, Gombrèn, Castellar de n'Hug i Toses, així com del Consell Comarcal del Ripollès. 

dilluns, 10 de juny de 2013

Plataforma cultural de la Universitat d'Estiu de Vic 2013

L'activitat Cami Ramader del Lluçanès al Ripollès forma part dels Campus de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, forma part de la plataforma cultural de la Universitat d'Estiu de Vic 201.

Cal indicar que els treballs preparatoris del Camí ramader dels Lluçanès al Ripollès varen fer-se durant dos cursos celebrat dins dels cursos d'estiu de la Universitat de Vic en els anys 2010 i 2011.

L'activitat Cami Ramader dels Lluçanès al Ripollès es organitzada pel Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, la Universitat de Vic, el Museu Etnogràfic de Ripoll i l’Ajuntament de Ripoll; amb aportacions econòmiques del Institut Ramon Muntaner i Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona; amb la col·laboració dels ramats i dels pastors Joan Picas Vilalta i Carles i Jordi Picas Fajula, d'ADF Catllar-Montgrony i la Societat de Caçadors de les Llosses; i el suport dels ajuntaments d'Alpens, Les Llosses, Gombrèn, Castellar de n'Hug i Toses.