dijous, 25 d’octubre del 2012

Treballs de rehabilitació de la cabana del Clot de la Fou del Pla d'Anyella


El Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, amb l’aprovació de la propietat (família Ribot de Fontanals de Cerdanya), ha encarregat obres de consolidació i conservació de la cabana doble del Clot de la Fou del pla d’Anyella. Les feines estan en curs i properament es presentaran públicament.

Les obres de rehabilitació les ha realitzat l’empresa La feixa pedra seca (Roger Solé Coromina). Veure lafeixapedraseca.com.

Els treballs encarregats consisteixen en consolidar els murs exteriors, la reparació de l’esvoranc detectat en la zona de l’antiga xemeneia i llar de foc i altres treballs de restauració del conjunt.

Amb aquests treballs es vol aconseguir donar més anys de vida a una construcció mítica, datada en el seu llindar l’any 1868, i que fou la que varen visitar els estudiosos del Grup de Folkloristes de Ripoll el 17 i 18 de juliol de 1923, on prengueren fotografies i feren dibuixos.

Aquesta actuació forma part de l’activitat “Camí ramader del Lluçanès 2012”, que constava de dos parts: per una costat fer el camí ramader amb un ramat (des d’Alpens fins al pla d’Anyella) el juny de 2012 i una proposta de micromecenatge que fes possible aquest treball de consolidació i conservació a una de les construccions més emblemàtiques del món ramader català.

Aquest activitat fou organitzada pel Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, del Campus de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Vic i l’Ajuntament de Ripoll. Recentment s'ha unit a l'actuació el Museu Etnogràfic de Ripoll, tant lligat a la història d'aquestes cabanes.

S’ha obert una línia de micromecenatge per a finançar l’obra. Les aportacions poden fer-se a la compte del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès 2100-8124-76-2300068290. Cal indicar expressament Micromecenatge cabanes pla d’Anyella i les dades del l’emissor per tal que es pugui enviar, com a gratificació, una publicació del CECR. 
Un patrimoni ramader a preservar
Al Ripollès hi ha un seguit d’elements patrimonials que no es poden deixar malmetre i que cal conservar.
Per un costat hi ha els camins ramaders. Al Ripollès arribaven tres importants camins ramaders, el camí ramader de Marina o de l’Empordà (amb els seus ramals), el camí ramader de la plana d’Osona i el camí ramader del Lluçanès. Tots dos camins tenen un valor i importància que el fan un patrimoni que cal conservar davant el perill de la seva desaparició per manca d’utilització.
L’altre patrimoni a preservar son les cabanes de pastor. Per això, associada a l’activitat del camí ramader s’ha proposat al participants una operació de micromecenatge, per consolidar i mantenir les cabanes històriques del pla d’Anyella.

Aquesta activitat ha estat organitzada pel Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, la Universitat de Vic i l’Ajuntament de Ripoll; amb aportacions econòmiques del Institut Ramon Muntaner i Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona; amb la col·laboració dels ramats i dels pastors Joan Picas Vilalta i Carles i Jordi Picas Fajula, d'ADF Catllar-Montgrony i la Societat de Caçadors de les Llosses; i el suport dels ajuntaments d'Alpens, Les Llosses, Gombrèn, Castellar de n'Hug i Toses.

Contacte:
Antoni Llagostera Fernández
President del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès
allagosteraf@gmail.com
Telèfon mòbil 610 533 529